Review fotoboek Saal Digital Nederland

Na mijn reactie op een advertentie van Saal Digital Nederland, hebben zij mij de mogelijkheid gegeven om een fotoboek naar keuze te maken. Ik besloot te kiezen voor een gebonden portfolio, dat mee te nemen is naar potentiele klanten.

 

Het door mij bestelde fotoboek.
Het door mij bestelde fotoboek.

 

Software

De software is via de site makkelijk te downloaden en de installatie nam niet veel tijd in beslag. Wanneer je het programma opent krijg je meteen een overzicht met de mogelijkheden voor foto-artikelen. Wanneer je kiest voor Fotoboek krijg je opnieuw enkele mogelijkheden. Ik koos voor een hardcover fotoboek op A4-formaat.  Na vervolgens alles naar wens te hebben aangeklikt heb je opties om het fotoboek te laten vullen met verschillende indelingen en/of foto’s of om te starten met een leeg document. Daar viel mijn keuze op omdat ik al een idee had over hoe ik het boek vorm wilde geven.

Vervolgens kun je aan slag met het indelen van de pagina’s. Er is een grote keuze aan achtergronden, cliparts en indelingen. Ik heb het eenvoudig gehouden; een zwarte achtergrond en één of twee foto’s per pagina met een smal wit kader. Na het besluit genomen te hebben welke foto’s ik in het boek wilde hebben ben ik deze gaan plaatsen. Met behulp van het raster heb ik deze allemaal op gelijke posities geplaatst. Wat ik vind ontbreken is een hulpmiddel waarmee foto’s eenvoudig even groot geschaald kunnen worden. Dit is op te lossen door per foto exact het formaat op te geven aan de rechterkant van het scherm bij “verschijningsvorm”. Hier is overigens nog meer in te stellen, onder andere uitlijning, effecten en kaders. De software is niet bijzonder uitgebreid maar biedt voldoende mogelijkheden.

 

Keuzemogelijkheden

Er zijn veel keuzes te maken voor het fotoboek. De cover kan gewatteerd (extra kosten) en ongewatteerd worden uitgevoerd. Zowel cover als pagina’s kunnen in glans  of mat worden uitgevoerd. Het is zelfs mogelijk om voor een extra bedrag de barcode op het fotoboek te laten verwijderen! Tot slot is er de optie een cadeaubox bij het boek te bestellen. Voor mij niet van toepassing, maar voor bijvoorbeeld een trouwalbum is dit een echt een goede extra met toegevoegde waarde.

 

Bestellen en levering

Het bestellen gebeurt eenvoudig via de software. Na het invullen van alle gegevens wordt alles opgestuurd en verwerkt. Dit neemt even tijd in beslag maar dat is logisch, er moeten tenslotte veel foto’s verwerkt worden. De levering is verassend snel. Op dinsdagavond heb ik mijn bestelling geplaatst en vrijdag heb ik het boek thuis ontvangen.

 

Het boek zelf

Ik heb gekozen voor een gewatteerde en glanzende cover. De pagina’s heb ik mat gelaten. Na het uitpakken uiteraard direct kritisch gekeken. Helaas vielen mij een aantal punten direct op:

–          De eerste pagina’s zijn op een aantal plekken licht beschadigd;

–          De pagina’s zijn scheef in de cover geplakt;

–          Alle foto’s zijn scheef op het papier gedrukt.

Dat zijn minpunten, maar wellicht een fabricagefout. Hierover ga ik nog contact opnemen.

 

Op deze foto is duidelijk te zien dat de pagina's scheef in de cover zijn geplakt. In de rode cirkels zijn de beschadigingen te zien.
Op deze foto is duidelijk te zien dat de pagina’s scheef in de cover zijn geplakt. In de rode cirkels zijn de beschadigingen te zien.
Eén van de beschadigingen van de eerste pagina's.
Eén van de beschadigingen van de eerste pagina’s.
Hier is goed te zien dat de foto scheef op de pagina geprint is. De kleuren zijn overigens erg mooi en natuurgetrouw.
Hier is goed te zien dat de foto scheef op de pagina geprint is. De kleuren zijn overigens erg mooi en natuurgetrouw.

 

De verdere kwaliteit ben ik erg positief over. Het papier voelt stevig aan en lijkt voorzien te zijn van een beschermlaag. Dat is uiteraard erg prettig. Scherpte van de foto’s is prima en ook de kleuren zijn goed. Het boek is goed ingebonden en biedt toch de mogelijkheid volledig plat open gelegd te worden. In het midden van de pagina’s zit dus geen diepe plooi, maar dit loopt mooi in elkaar over. De gewatteerde cover geeft het boek een luxe uitstraling. Wat overigens verder nog opvalt is dat er geen witpagina aanwezig is tussen de kaft en de eerste/laatste pagina. De eerste en laatste pagina van het fotoboek zijn verlijmd met de kaft. Dit stoort niet direct, maar bij de juiste lichtval zie je wel de naden van de kaft door de pagina heen.

 

Stevig papier met een beschermende laag en goed ingebonden.
Stevig papier met een beschermende laag. Daarnaast goed ingebonden met de mogelijkheid het boek plat open te leggen (zonder diepe plooi tussen de pagina’s in).

 

Conclusie

De software is overzichtelijk en biedt voldoende mogelijkheden. Levering is snel en prima. Het boek zoals ik deze ontvangen heb, voldeed kwalitatief gezien niet volledig aan mijn verwachtingen. Als deze punten niet aanwezig zouden zijn is het zeker een mooi en goed fotoboek. Voor mij zeker geschikt om als portfolio naar potentiele klanten mee te nemen.

 

Update

Na contact te hebben gehad met Saal Digital Nederland, is mij geheel kosteloos een nieuw boek toegestuurd. Deze is geheel in orde en daarmee is de kwaliteit dan ook prima, zowel van het fotoboek als van de service!